Hoe oude besluiten je in de weg staan

door | apr 3, 2024 | coaching

Onzekerheid. Afstand nemen van je gedachten

Hoe oude besluiten je vandaag de dag nog in de weg staan…

Een van mijn meest gebruikte modellen in coaching is de cirkel van oude besluiten. Dit model verheldert welke interpretaties, overtuigingen en beslissingen je ooit hebt genomen als reactie op gebeurtenissen of ervaringen, vaak in je jeugd.

Je ontwikkelde destijds effectieve gedragspatronen gebaseerd op die besluiten, omdat je geloofde dat ze de juiste strategie waren om met die gebeurtenissen om te gaan. Maar zijn deze gedragspatronen nog steeds effectief?

Recentelijk paste ik dit model toe tijdens een sessie met een cliënt. Deze cliënt zorgde vroeger altijd voor haar alleenstaande moeder, waarbij ze constant de rol van verzorger op zich nam. Haar diepgewortelde overtuiging was: “Zonder mij lukt het niet, ik moet helpen”, wat leidde tot een patroon van zichzelf als “redder” te zien. Dit gedrag was vroeger effectief, maar nu niet meer.

Ondanks dat ze nog steeds ongevraagd helpt, merkt ze dat ze vastloopt. Ze heeft geen tijd meer voor zichzelf en haar werk lijdt eronder. Ze is het slachtoffer geworden van haar eigen neiging om anderen te redden.
Tijdens de sessie werd het voor haar duidelijk hoe dit gedrag, dat ooit effectief was, nu niet meer nodig is.

Dit inzicht vormt de eerste stap naar verandering.
Het veranderingsproces begint altijd met bewustwording. Zodra je je bewust wordt van je gedragspatronen, kun je ervoor kiezen om ze te behouden of los te laten.

Als je jezelf herkent in dit patroon en je wilt veranderen, kan ik je helpen. In ongeveer anderhalf uur ontdekken we samen jouw oude besluiten, krijg je inzicht en kun je bewust kiezen of je je aangeleerde gedragspatronen wilt behouden of niet.

Wil je meer informatie of een kennismaking plannen? Boek dan een gratis kennismakingssessie.

Een nieuw besluit begint met nieuw inzicht.

Willem van Duuren
CoachNu
Business- en Personal coaching

Geschreven doorWillem van Duuren

Ook interessant om te lezen

Stress & Burn-out coach Roberto Gutierrez

“???? ???????????” ??????? ?????????; ?????? & ????-??? ????? In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren. (Bron TNO) Stress & Burn-out is een van de grootste factoren voor het hoge...

Lees meer

Verhoog werkgeluk met coaching

Week van het Werkgeluk Hoe coaching bijdraagt aan hoger werkgeluk Van 25-29 september is het de Week van het Werkgeluk. In deze week is er veel aandacht voor de vitaliteit en het verhogen van het werkgeluk van werknemers. Een mooi initiatief dat inmiddels...

Lees meer

Hoe verhoog je het werkgeluk van jouw medewerkers?

Werkgeluk Naast alle initiatieven die je al neemt als werkgever om je medewerkers te ondersteunen in hun werkgeluk is het aanbieden van coaching een waardevolle investering. Ik heb het zelf ervaren als coach in de coachpool van HEMA. Een blije medewerker presteert...

Lees meer

De waarde van een coach in jouw bedrijf

Toen ik naast mijn rol als Unit Director bij HEMA ook toetrad tot de interne coachpool, ontdekte ik de enorme waarde van een bedrijfscoach. Inmiddels ben ik zelfstandig coach, vanuit mijn missie om coaching mainstream te maken.  De coachpool was beschikbaar voor...

Lees meer