Persoonlijke belemmeringen die je in de weg staan of je beperken in je ondernemerschap. Hoe los je dat op?

Herken je dit?

Als ondernemer wil je jouw doelgroep meer aanspreken en meer van jezelf laten zien om vertrouwen en bekendheid te creeren. Je weet dat je daarvoor nieuwe initiatieven moet nemen, je lijstje ziet er ongeveer zo uit;

»Podcast opnemen met relevante onderwerpen

»Nieuwe fotoshoot inplannen

»Video’s opnemen voor op je website

»Naar netwerkbijeenkomsten gaan om potentiele klanten te spreken

Een mooie lijst van initiatieven, maar als het erop aankomt haak je af. Je onzekerheid weerhoudt je ervan die exposure op te zoeken.

 

Onzekerheid als belemmering.

Onzekerheid is een rotding. Een belemmering die je flink in de weg kan zitten om je doel te bereiken. Onzekerheid is een gedachte, een overtuiging waarschijnlijk ooit gevormd door een gebeurtenis. Die gebeurtenis heeft je een interpretatie opgeleverd die voor jou waarheid is geworden. Onzekerheid beschermt je tegen de pijn van falen, of liever gezegd het risico van falen.

Maar wat kan je nou doen aan die vervelende belemmering die jou tegenhoudt in datgene wat je eigenlijk wel wil doen?

Keuzes maken

Omgaan met onzekerheid

Als ondernemer is onzekerheid niet helpend. Ondernemen is op zich al spannend, van zekerheid is bijna nooit sprake, als je zelf onzeker bent kun je al snel de regie kwijtraken. Tijd dus om er iets mee te gaan doen.

Wil je afrekenen met onzekerheid dan vraagt dat om moed! Naast de analyse waar het vandaan komt, waarmee je een stuk bewustwording creëert, komt het erop aan om met de angst onder je arm, de uitdaging aan te gaan. Dat doe je niet ineens, maar in kleine stapjes, waarbij je telkens ook weer even stilstaat bij je successen. Op die manier bouw je weer zelfvertrouwen op. In een coachtraject zullen we een plan daarvoor opstellen.

Vormen van onzekerheid

Onzekerheid komt in veel vormen voor. Onzeker zijn over voorkomen zoals, zie ik er wel goed uit, vinden mensen mij wel aardig, ben ik wel goed genoeg, kan ik het wel, gaat het mij wel lukken?

Herken je ze? Dat is kan best een belemmering zijn in je ondernemerschap. Stel dat je heel graag je netwerk wil uitbreiden, maar toch niet naar die netwerkborrel gaat, of dat je video’s wil opnemen maar eigenlijk niet voor de camera durft te staan uit angst dat het je niet lukt.

Je “angst” neemt het dan van je over. Je angst is je eigenlijke bescherming. Met coaching kun jij werken aan het overwinnen van je angsten en onzekerheden.

De eerste stap is dat we kijken waar je angst vandaan komt. Zoals beschreven kan dit te maken hebben met een gebeurtenis of situatie uit het verleden, of uit je gezin van herkomst. Het inzicht dat je opdoet helpt je te herkennen wanneer onzekerheid de overhand neemt, daarmee krijg je al meer regie over je eigen gedachten. Je herkent het in bepaalde situaties. “aha, daar gebeurt het dus” Met dat inzicht en bewustwording, ben je al beter in staat om je gedrag aan te passen, of anders te gaan denken.

Pak de regie terug

Met coaching kan jij effectief de regie pakken over je eigen denken en doen. uit regie zijn geeft onrust. Stel dat je onzekerheid je zo in de weg zit bij je ondernemerschap, dan geeft je dat onrust. Je hebt altijd een keuze. Je kunt het accepteren zoals het is, je kunt het veranderen of je kunt weggaan (uit de situatie) Je komt daarmee dus weer in regie, het besef dat je een keuze hebt is een eerste stap.

Veranderen, accepteren of weggaan (uit de situatie) het Regiemodel.

Het regiemodel dat ik heel veel toepas in coaching is een model dat inzichtelijk maakt dat je altijd een keuze hebt. Aan elke keuze zit een consequentie.

In het voorbeeld van onzekerheid en ondernemerschap zou het er zo uit kunnen zien;

Je onzekerheid zit je in de weg om echt die stappen te ondernemen die nodig zijn om je doelen te kunnen bereiken. Ik neem even de netwerkborrel als voorbeeld. 

Je weet dat wanneer je niet naar de netwerkborrel gaat, de consequentie is dat je geen nieuwe potentiële cliënten gaat ontmoeten. Je baalt hiervan, het geeft je een rotgevoel over jezelf. Dat geeft onrust. Ergens weet je wel dat je moet proberen om hier verandering in aan te brengen om je doel te kunnen bereiken.

 

De 3 opties die je hebt zijn dan;

1) Je kunt het veranderen. Wanneer je doel lonkend genoeg is en je echt verandering in de situatie wil brengen, dan zul je in actie moeten komen. Je kunt gaan werken met een coach aan je onzekerheid, of zelf met de angst onder je arm naar de netwerkborrel gaan.

2) Je kunt het accepteren. Je maakt het besluit dat je niet met je onzekerheid aan de slag gaat. Je zoekt wel naar andere oplossingen. Het is een overwogen besluit waarvan je de consequenties ziet. Als je hiervoor kiest, accepteer je de situatie. Er komt geen verandering, het is zoals het is, dus je moet het dan echt loslaten en niet meer piepen, of onrustig worden van je eigen besluit. Je accepteert het volledig.

3) Je kunt weggaan (uit de situatie) In dit voorbeeld zou dat kunnen neerkomen op een besluit om te stoppen met ondernemen. Het past je niet, je kiest bijvoorbeeld voor een ander werk of een andere rol waarbij netwerken geen rol speelt. Je kiest bewust om weg te gaan uit de situatie, ook deze keuze geeft rust, ondanks de grote impact van je besluit.

 

Het regiemodel kun je op iedere situatie toepassen. Ook in situaties waarbij dingen anders gaan dan je had verwacht. Probeer het maar eens. Dat wil niet zeggen dat het zo eenvoudig is als het misschien lijkt. Alleen het regiemodel toepassen is niet voldoende, het is een eerste stap. De complexiteit zit meestal in het maken van de keuze. Welke optie past het beste voor jou? Daar is meer onderzoek voor nodig want aan iedere keuze zit een consequentie. Vind je kiezen moeilijk, dan kan je dat bespreken met een coach. Een coach helpt je met verschillende inzichtgevende oefeningen te ervaren wat iedere keuze jou oplevert. Kiezen is vaak een dilemma.

 

Keuzes maken is vaak een dilemma.

Wil je het regiemodel toepassen? Schrijf dan eens de 3 opties op ieder een vel papier. Leg de 3 vellen op de vloer, op een afstand van jou zoals je dat voelt (dichtbij, verder weg, bijelkaar) Leg ze neer zoals het voelt voor jou. Stap op de eerste keuze die bij je opkomt. Ga erop staan en beeld je in dat je die keuze hebt gemaakt, volledig en overtuigd. Hoe voelt dat? Wat zie je voor je, wat is het effect, wat voel en zie je denkbeeldig gebeuren? Schrijf die gevoelens op een sticky-note en plak ze op het vel van je keuze.

Doe hetzelfde voor de andere 2 opties. Kijk dan eens van een afstandje naar je notities die je bij elke keuze hebt genoteerd. Wat valt je op?

Dit is maar een klein voorbeeldje. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende aspecten die aan de orde komen. Bij je keuze accepteren, komt het aan op loslaten. Maar hoe laat je nou echt iets los? Bij je keuze veranderen zal je in actie moeten komen, maar hoe en wat ga je dan doen? Hoe ga je om met je angsten? En bij de keuze weggaan, komt misschien aan de orde wat je dan gaat doen? 

 

Het regiemodel is een eerste stap op weg naar meer rust. Je hebt altijd een keuze. Wil je weten hoe het model werkt, ik leg het uit in mijn webinar op 28 februari 2024 om 20:00. Je kunt je hieronder aanmelden. 

 

 

Wat doe jij ? #veranderen #accepteren #weggaan #het regiemodel