Je valkuil als leider

Willem van Duuren – SR practitioner coach | Erkend NOBCO coach

Webinars 17 april en workshops 24 april & 25 april 

Erkend coach

Erkend en bevoegd personal coach

Ik help jou de regie te pakken en je doel te bereiken.

Versterk je leiderschap door jouw valkuilen te leren kennen met deze praktische webinar (online) of workshop (fysiek)

Ken je dat? Je zit in een meeting met je verantwoordelijk medewerker om een belangrijke deal te sluiten met een leverancier. Je medewerker loopt even vast in het gesprek, maar gelukkig neem jij het feilloos over en sluit de deal. Dat is toch jouw rol als leider?

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist het volgende bereikt:

? Je hebt de verantwoordelijkheid van je medewerker afgenomen. Hoe zou hij/zij zich voelen ?

?Je hebt zojuist je leverancier laten zien dat ze bij jou moeten zijn. Jij bent kennelijk de dealmaker. Ze bellen jou de volgende keer.

?Als het misloopt ben jij de pineut, jij hebt de deal gesloten, jouw rol is opeens anders geworden

?Je ondermijnt je positie als leider.

Het overkwam mij ook. Ik probeerde dan te laten lijken dat de medewerker de deal had gesloten, “succes van de week” en in het ergste geval hoorde ik dan die medewerker zeggen “ik heb niets gedaan”. Een blijk van afscheid nemen van zijn/haar verantwoordelijkheid.

Dit is een van de meest voorkomende valkuilen voor leiders. Laat je de deal klappen, of neem je het roer over? Dilemma!

 

Herken je valkuil als leider

In mijn optiek zijn er 3 mogelijkheden.

 1. Je laat het gaan. Na afloop bespreek je met je medewerker wat er fout ging en hoe dit is te herstellen. De verantwoordelijkheid blijft daar waar het hoort. Je kunt vragen of je medewerker advies nodig heeft of een plan van aanpak kan maken om het te herstellen.
 2. Je coacht je medewerker tijdens het gesprek met inzichtgevende vragen, vanuit een helikopter positie. Vragen die je medewerker op het juiste pad brengen. Je laat duidelijk zien dat hij/zij de dealmaker is.
 3. Je neemt het roer over en sluit deal, wetende dat hier consequenties aan vast zitten. Je kiest bewust.

In dit voorbeeld is de achterliggende vraag natuurlijk überhaupt waarom je bij deze meeting bent. Gaat het niet al mis op het moment dat de medewerker tegen jou zegt “het is een belangrijke meeting, ik denk dat het goed is dat jij erbij bent” of erger “het is een belangrijke meeting, het lijkt me goed dat ik erbij ben”

Wanneer je ongevraagd het roer overneemt (gaat redden) dikke kans dat je zelf slachtoffer wordt.

Het kenmerk van een valkuil is dat je hem niet ziet. Voor je het weet lig je erin.

Bewust kiezen als leider welke rol je aanneemt?

In deze case zitten 2 elementen van coachend leiderschap verborgen. (1) Het “ongevraagd” helpen of redden, met het risico dat je zelf het slachtoffer wordt en (2) de rol die aanneemt als leider.

Superman/vrouw

Het is natuurlijk heerlijk om als leider de leiding te pakken en zaken doeltreffend en oplossend aan te pakken. Daarvoor ben je toch de leider? Of niet? Dat kan best zo zijn, maar aan iedere rol of actie die je kiest als leider zit een consequentie. Je mag natuurlijk besluiten dat het binnenhalen van die ene deal belangrijk is en besluiten dat jij het roer overneemt, zolang je de consequenties erkent en de keuze bewust maakt.

Over coachend leiderschap

Coachend leiderschap is een vaardigheid die je kunt leren en moet onderhouden. Het is een leiderschapsstijl waarbij je de ander meer verantwoordelijkheid geeft waardoor je zelf kunt doen wat je moet doen. Je creëert daarmee sterke teams, meer efficiëntie en het kost je minder energie. Coachend leiderschap bestaat uit handige vaardigheden die je kunt leren.

Leren door doen.

Leren is doen. Het ontwikkelen van vaardigheden is een kwestie van doen, doen en doen. Fouten maken, reflecteren, opnieuw proberen, net zo lang totdat je de vaardigheid beheerst. En dat is waar het bij coachend leiderschap om draait, het beheersen van je vaardigheden, zodanig dat het jouw tweede natuur wordt om coachend leiding te geven.

 

Superman of dramdriehoek

Webinars 17 april & workshops 24 & 25 april

Om jou een handje te helpen organiseer ik een webinar en workshop over specifiek deze 2 belangrijke elementen van coachend leiderschap. Of je nu ervaren leider bent, of begint aan een leidinggevende rol, of je een klein of groot team aanstuurt, het maakt niet uit. Deze twee elementen van coachend leiderschap zijn effectief voor iedere leider.

Hoe voorkom je dat in de valkuil stapt van het overnemen van verantwoordelijkheden. We bespreken dit aan de hand van 2 modellen uit coachend leiderschap die je zelf direct kunt toepassen.  Zo werk jij met focus aan jouw leiderschap zodat het je natuurlijke leiderschapsstijl gaat worden en jij meer rust en efficiëntie bereikt.

Webinar 17 april om 12:00 -13:30 of om 19:30-21:00

 • via teams
 • maximaal 12 deelnemers per webinar
 • kosten €35,00 incl. BTW met factuur

Boek hier je webinar direct in

Workshop 24 & 25 april 19:30-21:30 locatie coachstudio Baambrugge

 • Locatie Baambrugge (tussen Amsterdam-Utrecht)
 • maximaal 8 deelnemers per workshop
 • kosten €45,00 incl. BTW p.p. met factuur

Boek hier je workshop direct in

Webinar.

Herken je valkuil als leider.

Online webinar 17 april 12:00-13:30 of 19:30 – 21:00

Online interactieve webinar via teams maximaal 12 deelnemers 

Inhoud programma

Voor ondernemers, CEO’s leiders en managers die hun leiderschap willen versterken.

 • interactieve webinar waarbij we 2 leiderschapsmodellen bespreken aan de hand van praktijkcases van de deelnemers

€35,-

Incl. BTW

 

Workshop.

Herken je valkuil als leider.

Fysieke workshop (max. 8 deelnemers) 24 april 19:30-21:30 of 25 april 19:30-21:30

Fysieke workshop locatie coachstudio Baambrugge (nabij Amsterdam-Utrecht)

Inhoud programma

Voor ondernemers, CEO’s leiders en managers die hun leiderschap willen versterken.

 • interactieve workshop waarbij we 2 leiderschapsmodellen bespreken aan de hand van praktijkcases van de deelnemers

€45,-

Incl. BTW

 

Willem van Duuren

Over mij.

Als bevoegd coach op senior practitioner niveau, opgeleid in coachend leiderschap met een zeer brede ervaring op het gebied van senior management bij grote bedrijven als HEMA, mijn ervaring als CEO en ondernemer help ik jou je leiderschap verder te ontwikkelen.

Coaching is mijn passie, ik heb tijdens mijn carriere gezien wat persoonlijke ontwikkeling je oplevert. Met mijn brede expertise help ik particulieren, ondernemers en leiders, succesvol hun doel te bereiken op persoonlijke en doeltreffende wijze.