Meer regie krijgen met het regiemodel

Willem Van duuren alle berichten

Een van de coaching werkmodellen die ik veel gebruik in mijn coachsessies is het regiemodel (Nonons) Het regiemodel is een model waarbij jij weer regie krijgt in situaties dat dingen anders lopen dan verwacht. Jij hebt namelijk altijd een keuze die je kunt maken. Feitelijk komt het er op neer dat wanneer dingen anders gaan dan dat jij verwacht, je het risico loopt regieloos te worden. Een voorbeeld:

Je zit lekker in je vel op je werk en kijkt positief naar de toekomst. Je bent klaar voor de volgende stap in je carriere. Op een gegeven moment komt er een positie vrij die jij graag zou willen invullen. Voor je het goed en wel in de gaten hebt gaat een collega met die nieuwe rol er vandoor. In dit soort situaties loop je het risico dat je minder gemotiveerd raakt, frustratie krijgt en je minder blij voelt. Jij had die rol moeten hebben! Je positieve houding slaat om in een negatieve houding met alle gevolgen van dien. Herkenbaar? Ja, natuurlijk. Alleen jij zit met het probleem dat je positieve gedrag van voor de verandering nu omslaat in een negatief gedrag of gevoel.

Weer in regie zijn, het regiemodel

Weer regie krijgen

Om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt kun je het regiemodel toepassen. Het model is bijzonder concreet en laat je keuzes maken om zelf weer de regie te pakken. Als het anders loopt dan je had verwacht kun je feitelijk drie keuzes maken.

 1. Je kunt het accepteren
 2. Je kunt het veranderen
 3. Je gaat weg uit de situatie

Het klinkt hard, maar ga maar na wat het eigenlijk inhoudt. Aan iedere keuze die je maakt zit een consequentie. In alle gevallen ben je echter zelf weer volledig in regie, jij maakt immers de keuze. Ga maar na, als je kiest om het te accepteren “het is nou eenmaal zo” dan stop je dus ook met piepen dat jij die rol niet hebt. Je accepteert het en gaat weer vrolijk door, kijkend naar andere uitdagingen en kansen. Kies je voor verandering dan ga je kijken wat je kun doen om de situatie te veranderen. Je gaat bijvoorbeeld het gesprek aan met je manager of kijkt of er andere mogelijkheden zijn voor jouw toekomstige rol. De derde optie kies je als je geen andere uitweg ziet. In dit voorbeeld zou dit kunnen betekenen dat je ervoor kiest een andere baan te gaan zoeken.

Het regiemodel zorgt ervoor dat jij weer in regie komt in situaties waar dingen anders lopen dan verwacht. Natuurlijk is het zo dat iedere keuze die je maakt consequenties heeft. Maar beeld je maar eens een situatie in waar dingen anders lopen dan verwacht. Vind jij het waard om daar gefrustreerd over te raken, of maak je liever de keuze om weer in regie te komen.

Het regiemodel toepassen

Het klinkt natuurlijk allemaal mooi. Gewoon een keuze maken en je probleem is opgelost. Maar zo eenvoudig is het niet. Stoei jij met een situatie waarin dingen anders lopen dan je had verwacht en heb je er last van? Schroom dan niet om een coach-sessie te plannen. In een aantal stappen nemen we dan het regiemodel door en ervaar jij welke keuzes voor jou de beste zijn.

Waarom is personal coaching ook iets voor jou?

Willem Van duuren Algemeen, alle berichten

Waarom is personal coaching ook iets voor jou? Personal coaching is nuttig voor mensen die ergens last van hebben en daar vanaf willen. Dat is een nogal ruim begrip, dus ik zal je wat voorbeelden geven. Herken je jezelf daarin, dan kan ik je helpen met een aantal personal coaching sessies. Zo simpel is het eigenlijk.

Herken je de volgende situaties:

Je wilt je krachtiger voelen in gesprekken met bepaalde personen bijvoorbeeld op je werk. Je wilt je minder klein voelen. Je wilt wel assertief reageren, maar die andere persoon lijkt krachtiger, heeft meer overtuigingskracht. Jij voelt je letterlijk kleiner worden. In gesprekken met die persoon neem je je voor te zeggen wat je wil zeggen. Na het gesprek ontdek je weer “shit, ik heb niet gezegd wat ik eigenlijk had willen zeggen” Herken je dat? Wees gerust, dit komt heel vaak voor. Wat er precies gebeurt leg ik je graag uit in het coach-gespek. Het heeft te maken met de posities “ouder-volwassen-kind” in coaching ook wel O-V-K genoemd of transactionele analyse. Het gaat daarbij niet eens zozeer om de ander, maar meer om jou. Jouw gedachten en jouw gedrag daarbij. Ga maar na wat er gebeurt, misschien denk jij wel “ik ben ok, jij bent niet ok of ik ben niet ok, maar jij bent wel ok” In de coach-sessie gaan we daar verder op in. In een persoonlijk coach-gesprek kijken we wat er nu eigenlijk gebeurt, wat je voelt en denkt. We werken als het ware aan een stuk bewustwording. Daarna kunnen we kijken naar vaardigheden die je kunt ontwikkelen en acties die je kunt ondernemen.

Je wilt meer rust vinden en een betere balans vinden. Je bent continu aan het rennen en vliegen om alles maar geregeld te krijgen. Je komt niet of nauwelijks toe aan rust. Herkenbaar? Ik kom dit heel vaak tegen in coachsessies. Van moeders en vaders die alsmaar aan het rennen zijn om de dingen te regelen. Voor de kinderen, het huishouden, familie en vrienden. Alles moet altijd maar perfect zijn, zonder jouw hulp lukt het niet en als iets niet af is is er geen ontspanning. Als je hier last van hebt en het eigenlijk anders zou willen, plan dan een of meerdere coachsessies in. Bij dit soort coachvragen kijken we naar jouw doel. Hoe zou je het eigenlijk liever willen? Wat veroorzaakt nou eigenlijk dat streven om alles altijd maar goed te regelen of op orde te hebben? Kortom we analyseren wat er gebeurt. Als dat helder is, gaan we kijken naar oplossingen. Het komt vaak voor dat mensen die hier last van hebben bepaalde gedachten moeten loslaten om meer vrijheid en rust te kunnen creëren. Met verschillende oefeningen kunnen we daar verder op inzoomen, zodat het loslaten van bepaalde gedachten makkelijker wordt.

Meer in balans komen

Je wilt minder snel boos worden of niet in conflict komen wanneer anderen boos op je reageren. Je bent snel geïrriteerd of wordt boos wanneer anderen anders reageren dan je verwacht. In dit soort gesprekken raak je de draad kwijt, wordt je boos en heb je achteraf spijt. Soms blijft je boosheid bestaan. Je vindt de situatie onterecht. Dit soort situaties hebben veel te maken met hoe je reageert op bepaalde dingen, met name de wijze van communicatie. Wanneer iemand boos op je is of geïrriteerd reageert, roept dat bepaalde gevoelens bij je op. Welke dat zijn kunnen we in een coach-gesprek verder onderzoeken, maar waar het om gaat is hoe je dan reageert. Jij bepaalt namelijk (jij kiest) hoe je reageert. Het is een mix van empathie, assertiviteit en de positie die je kiest. In verschillende coach-sessies kunnen we verder onderzoeken wat er precies gebeurt en op welke vlakken jij je kunt ontwikkelen om hier beter mee om te gaan. Ik doe veel oefeningen tijdens de sessies, oefeningen die jou helpen nieuwe vaardigheden te leren om er beter mee om te gaan.

In je kracht komen

Je wilt keuzes kunnen maken. Herken je dat je het soms lastig vindt om keuzes te maken? Geen nood. Keuzes maken is ook best lastig. Bijvoorbeeld wanneer je overweegt een andere baan te gaan zoeken. Dit soort keuzes hebben vaak veel consequenties die je niet goed kunt overzien. Wordt ik wel blij van een andere baan, zal ik wel een andere baan vinden, ga ik genoeg verdienen, is het wel een leuk bedrijf met leuke collega’s, hoe zit het met de reisafstand etc etc. Op veel dingen kan je vooraf niet antwoorden. Toch kunnen we in een coach-sessie met verschillende oefeningen redelijk snel meer inzicht creëren in de keuze die jij wil maken. In de sessie “bewandelen” we letterlijk jouw keuze opties. Het klinkt raar, maar ik laat je als het ware de keuze opties beleven. Deze oefeningen geven jou meer inzicht in wat je werkelijk wil bereiken en maakt dat je een overwogen keuze makkelijker kunt maken. Het “keuze-dilemma” kunnen we prima in een of twee coach-sessies doen. Heb jij moeite met het maken van een keuze, plan dan een of twee sessies met mij in.

Keuzes maken

Nog veel meer mogelijkheden. Deze voorbeelden zijn slechts enkele situaties waarin personal coaching jou kan helpen beter om te gaan met lastige situaties. Heb jij andere situaties of last van dingen waar je iets aan wilt veranderen en wil je weten of ik je daarbij kan helpen? Mail of bel me dan even dan leg ik je uit wat ik voor je kan doen en hoe. Het is goed te weten dat voor ieder coach-traject of losse sessie ik altijd een vrijblijvend intake gesprek plan. Daarin maken we nader kennis en kun jij al je vragen stellen. Na het intake gesprek kun je besluiten of je en coach-traject wilt starten of niet. Het intake gesprek duurt een uurtje en is altijd gratis.

Over mij. Nu ik zo’n 30 jaar actief ben ik het bedrijfsleven in verschillende mooie managementfuncties bij prachtige bedrijven zoals Olympus en HEMA, zie ik de echte waarde van goed leiderschap. Goed leiderschap komt met de jaren, het is dat moment waarop je je ineens realiseert dat je alleen succesvol kunt zijn, wanneer je jouw team zo kunt ondersteunen dat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Dat leiderschap vraagt om coaching vaardigheden. Vaardigheden waar je best wat ondersteuning in kunt gebruiken. Na een bedrijfsopleiding coachend leidinggeven, realiseerde ik mij dat mijn grootste succes in al die jaren het aansturen van mijn teams is geweest. Dat is ook wat de zakelijke successen heeft bepaald in al die jaren. Een gemotiveerd team met mensen die leren van hun fouten en bereid zijn te veranderen. Dat heeft me geïnspireerd om me verder te verdiepen in het coachen en een professionele opleiding coaching te gaan volgen. Mijn doel als coach is mensen te helpen met het duidelijk stellen van hun (leer) doelen, de stappen te bepalen die nodig zijn om te veranderen en samen die stappen te doorlopen en de juiste keuzes te maken.
De enige persoon die iets kan veranderen, dat ben je zelf. Ik help je daarbij. Willem van Duuren – erkend/bevoegd NOBCO coach.

Willem van Duuren
Willem van Duuren

Business Canvas de basis voor een optimaal plan

Willem Van duuren alle berichten, Coaching

Ondernemen in welke vorm dan ook draait om het maken en optimaliseren van je ondernemingsplan. In business coaching gebruik ik vaak het Business Canvas Model om het plan te verfijnen en duidelijke focus aan te brengen op datgene wat je wilt bereiken, het Business Canvas is de basis voor een optimaal plan.

Het Business Canvas Model is niets anders dan een handig template dat je kunt invullen op basis van je bestaande bedrijfsvoering en plannen of je zakelijke idee. Je begint met het beschrijven van je klant. Wie is het eigenlijk, bestaat de klant uit meerdere types (segmenten) en waarin verschillen ze? Wat is eigenlijk jouw toegevoegde waarde, waarom kiest de klant voor jou? Waarin onderscheid jij je met de diensten of producten?

Het model bestaat uit 9 blokken die je invult. Dat kun je alleen doen of met je zakelijk partner, adviseur of collega’s. Het geeft je meer inzicht op datgene waar je focus op wilt leggen, of wilt verbeteren. Vaak wordt duidelijk dat ondernemers zich op teveel onderdelen tegelijkertijd willen richten, een keuze maken is dan noodzakelijk. Het model helpt daarbij en kan steeds opnieuw worden aangepast.

Business Canvas

In mijn business coaching sessies gebruik ik het model om met ondernemers kritisch te kijken naar de keuzes die gemaakt zijn en onderzoeken we de mogelijkheden tot verscherping of verandering van de strategie. Op KvK.nl of via deze link kun je trouwens meer informatie vinden over het Business Canvas Model. Wil je direct aan de slag, download dan het template via de knop hieronder. Business Canvas de basis voor een optimaal plan

Boeken aanrader! De Geluksroute

Willem Van duuren Algemeen, alle berichten

Niet vaak beveel ik een boek aan, maar deze moet je lezen als je op zoek bent naar meer geluk. Ik had het voorrecht de proefdruk van dit boek te lezen. En wat een herkenning! Onderstaand mijn recensie. Voor iedereen en zeker ook voor coaches een aanrader! Het boek kun je bestellen bij Bol.com via deze link. Doen!

WoW! Wat een heerlijk boek van Anne de Jong! Het is vlot geschreven met heerlijke voorbeelden uit de praktijk die zo herkenbaar zijn.Voor mens, manager en coach is dit boek een welkome verrijking om te lezen en mee aan de slag te gaan. Door de herkenbare situaties en oplossingsrichting die Anne beschrijft  samen met de oefeningen, kan echt iedereen kiezen voor de geluksroute. Een aanrader voor iedereen die voor geluk kiest, een schat aan voorbeeldsituaties en oplossingsrichtingen voor coaches.

De geluksroute van Anne de Jong

Willem van Duuren – bevoegd NOBCO coach

Willem Van duuren Algemeen, alle berichten

Willem van Duuren – bevoegd NOBCO coach. Sinds vorige week ben ik toegetreden tot de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, de NOBCO. Met deze NOBCO toetreding beschik ik over een scala van voordelen op het gebied van kennisdeling, ontwikkeling en het gebruik van coaching tools. Door me aan te sluiten bij NOBCO garandeer ik mijn cliënten dat ze werken met een erkend coach.

Handige coaching monitor

Een van de handige tools die ik gebruik is de NOBCO Coaching Monitor. Met deze online tool maak ik de voortgang van het coach proces voor de coachee inzichtelijk. Zo weet je altijd waar je staat ten opzichte van je doel en welke stappen je al hebt genomen.

Lees hier meer over de Coaching Monitor.

Wil je meer weten over coaching, neem dan even contact op.

Willem van Duuren – bevoegd NOBCO coach

Nobo logo
NOBCO

De Coaching Monitor zekerheid bij coaching

Willem Van duuren alle berichten, Coaching

Als NOBCO coach maak ik gebruik van de Coaching Monitor. De Coaching Monitor is een door NOBCO ontwikkeld evaluatie-instrument. Met de Coaching Monitor krijgen coaches, coachees en opdrachtgevers meer inzicht in de effectiviteit van coachtrajecten. De Coaching Monitor is een veilig instrument dat ik gebruik in alle coachtrajecten, of het nu gaat om personal coaching, loopbaan coaching of business coaching. In zakelijke trajecten wordt altijd vooraf bepaald of de opdrachtgever inzage krijgt in de voortgang van het traject en op welke wijze. Er worden dus nooit persoonlijke gegevens uit een traject zomaar gedeeld met de zakelijk opdrachtgever. Na ieder gesprek vult de coachee een aantal vragen in de beveiligde online omgeving in. Met behulp van de analyse tool kunnen we dan goed zien of het coachtraject goed verloopt en de coachee dichter bij het doel komt.

De Coaching Monitor zekerheid bij coaching.

Bekijk het filmpje van NOBCO om te zien wat de Coaching Monitor voor jou betekent.

De Coaching Monitor zekerheid bij coaching.Als NOBCO coach maak ik gebruik van de Coaching Monitor. De Coaching Monitor is een door NOBCO ontwikkeld evaluatie-instrument. Met de Coaching Monitor krijgen coaches, coachees en opdrachtgevers meer inzicht in de effectiviteit van coachtrajecten.

Wat zijn de effecten van het thuiswerken? Wat vind jij?

Willem Van duuren Algemeen, alle berichten

Covid-19 heeft de boel flink in de war geschopt. Zomaar opeens waren we verbannen naar een werkplek thuis. Wat zijn daarvan de effecten en hoe ervaar jij dat? Wat zou je eigenlijk willen.

Ik doe een klein onderzoekje en zou het leuk vinden als jij jouw ervaring met mij deelt. De uitkomst publiceer ik binnenkort.

Doe hier mee aan de enquete, kost je maar een paar minuutjes.

Willem van Duuren- Coach

Dit zegt Simon Sinek erover

Ik zoek een coach dit moet je weten..

Ik zoek een coach dit moet je weten..

Willem Van duuren alle berichten, Coaching

Als jij op zoek bent naar een coach, heb ik een paar tips voor je. Ik zoek een coach is een nogal breed begrip. De eerste vraag die bij me opkomt is wat voor soort coach zoek je eigenlijk?

Ik zoek een coach dit moet je weten..

Jouw doelen zijn bepalend

In principe kan je bij een erkend coach terecht voor al datgene waar je last van hebt. Het is wel belangrijk je van te voren af te vragen wat nu eigenlijk jouw coachvraag is en welk doel je voor ogen hebt. Een erkend coach zal jou door het stellen van de juiste vragen meer inzicht geven in datgene waaraan jij wilt werken. Dat kan gaan over persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld om meer in balans te komen tussen werk en privé, het kan gaan over jouw loopbaanplanning of kan zakelijk gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld leiderschapsontwikkeling. Natuurlijk zijn dit slechts enkele voorbeelden, maar in alle gevallen is het belangrijk dat je een doel voor ogen hebt. Zonder doel kan je niet gecoacht worden.

Ik heb een doel, maar het lukt me niet dat te bereiken

Wanneer je merkt dat je ergens last van hebt en je een doel hebt maar het steeds maar niet lukt om dat doel te bereiken, dan is een afspraak maken met een coach een goede stap in de juiste richting. Mijn motto is; “wil je veranderen, doe het dan” Maar hoe selecteer je nu de juiste coach?

Een coach selecteren

Wanneer jij klaar bent om de stap naar een coach te gaan maken, kom je op de vraag .. maar welke dan? Wanneer je gaat zoeken naar een coach op het internet zul je een geweldig aanbod treffen. Maar waarop selecteer je en wat gebeurt er dan? Mijn advies is te selecteren op je doel. Probeer van te voren uit te vinden op welk vlak jij gecoacht wilt worden. Wanneer je zoekt op die onderwerpen kom je al een stap verder in het selecteren van een coach. Het aanbod coaches is breed en bestaat uit gekwalificeerde en bevoegd coaches en coaches zonder erkenning. Een bevoegd coach kun je herkennen aan een keurmerk, of label waaruit blijkt dat de coach een gedegen opleiding heeft gevolgd. Erkend coaches werken altijd volgens een protocol dat jouw privacy beschermt en volgen de richtlijnen van het EMCC op het gebied van contracteren en integriteit. Een bekend keurmerk is bijvoorbeeld NOBCO.

Het vervolg na jouw selectie van een coach

Wanneer je een selectie hebt gemaakt en je de coach gaat benaderen, zal deze je een intakegesprek aanbieden. Dat intakegesprek is bedoelt om nader kennis te maken en te onderzoeken of je een klik hebt met de coach en andersom. Tijdens de intake kun je vragen stellen over de werkwijze van de coach. De coach zal jou meer vragen stellen over datgene waar je last van hebt en het doel dat je wilt bereiken. Ook legt de coach uit wat je kunt verwachten van een coachtraject. Een erkend coach zal je uitleggen dat het intakegesprek vrijblijvend is. Jij kunt (net als de coach) kiezen of je het ziet zitten met deze persoon een traject te starten. Meestal is het intakegesprek gratis, maar check dat even op voorhand.

Wat zijn eigenschappen van een goede coach?

Een goede coach herken je aan de volgende eigenschappen:

 • De coach is erkend door een organisatie en/of heeft een keurmerk
 • Biedt altijd een intakegesprek aan met vrijblijvendheid om te kiezen of je een traject wilt starten
 • Legt je uit hoe hij/zij omgaat met privacy gevoelige informatie
 • Geeft je uitleg over de werkwijze
 • Stelt je open vragen, luistert en vat samen wat je zegt
 • Geeft geen mening, tips of advies, maar zet je aan het denken of laat je komen tot nieuwe inzichten of actiestappen
 • Is niet oordelend, maar neutraal
 • Geeft op basis van jouw intake een verwachte duur van een traject, of op zijn minst een omschrijving daarvan
 • Zal jou maar beperkt opdrachten geven, tenzij het oefeningen of onderzoek betreft dat je thuis moet doen

Dit zijn slechts enkele eigenschappen van een goede coach. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Waar het om gaat is dat een goede coach jou tot nieuwe inzichten laat komen waar je iets mee kunt. De coach werkt met jou aan inzicht (bewustwording), vaardigheden (verandering) en acties. Dat gebeurt aan de hand van gesprekken, oefeningen en het ontwikkelen van vaardigheden.

Intake formulier

Het kan heel behulpzaam zijn van te voren een intake-formulier in te vullen en vooraf te sturen aan de coach. Op die manier kun jij je goed voorbereiden op de intake en heeft de coach al een beetje een beeld van jou. Wil je weten hoe zo’n intake-formulier eruit ziet, download hier een formulier om te bekijken, of te gebruiken.

Veel succes met het vinden van jouw coach!

Ik zoek een coach dit moet je weten.. Door Willem van Duuren – CoachNu.nl

CoachNU kosten aftrekbaar

Zijn de kosten voor coaching aftrekbaar?

Willem Van duuren alle berichten, Nieuws

Coaching kost geld, maar wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn de kosten te beperken? Wanneer coaching gericht is op je (toekomstig) beroep of onderdeel uitmaakt van een leertraject en je geen studiefinanciering ontvangt zijn de kosten meestal aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Dat scheelt alweer aardig in de kosten. Check altijd de voorwaarden op de site van de belastingdienst. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/mag-ik-mijn-studiekosten-aftrekken

Zijn de kosten voor coaching aftrekbaar van de inkomsten belasting?

Ja in veel gevallen wel, wanneer de coaching onderdeel uitmaakt van je (toekomstig) beroep. Check wel de belastingdienst.

Coachnu over Moeten..

MOET jij ook altijd maar van alles? Doe er wat aan…start met coaching

Willem Van duuren alle berichten, Nieuws

Over moeten, Willem van Duuren Coachnu.nl

Ervaar jij het ook, de stress die de veranderingen als gevolg van Corona met zich meebrengt? Die veranderingen hebben impact voor veel mensen. Gelukkig gaat het met virus de goede kant op, maar zelfs wanneer het virus uitgedoofd is, zullen we te maken krijgen met een NA-Corona effect dat grote impact kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je werkgever aangeeft dat het werken vanuit huis de nieuwe standaard wordt. Hoe ga je dat doen? Hoe blijf je goed in contact met je collega’s en blijf je zichtbaar in de organisatie? Hoe kan je thuis prettig werken wanneer de kids er ook zijn? Verwacht iedereen altijd maar dat je continu online aanwezig bent? Of verwacht de rest van je gezin, dat nu je meer vanuit huis werkt, alles thuis geregeld is? Je bent immers de hele dag thuis, dus die vaatwasser is leeg aan het einde van de dag het eten staat klaar en de was is gedaan, of niet soms? Zijn dit de dingen waar je aan denkt als je thuis aan het werk bent? Je kijkt om je heen als je een kop koffie pakt tussen je online meetings door en denkt “ik moet de vaatwasser leeghalen, ik moet de was doen, ik moet, ik moet ik moet..

De gedachte dat je altijd maar “van alles moet” levert stress op en leidt je af van wat je eigenlijk wil doen. Een continu gevoel van onrust is het gevolg. De gedachten die je erbij kunt hebben is dat het moet omdat je anders een nietsnut bent. Wat zal de ander wel denken als hij of zij thuiskomt en alles staat er nog net zo bij als die ochtend? Je krijgt een schuldgevoel, wordt knorrig en bent ook misschien wel een beetje jaloers op de ander die wel naar kantoor gaat. Herkenbaar?

Dit is zomaar een voorbeeld. Waar het om gaat is de dwingende gedachte van continu maar dingen “moeten” doen. Wanneer die gedachten de overhand krijgen kun je daar flink last van krijgen.

Wat kan je daaraan doen?

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Echter als coach geef ik je geen tips of een kant-en-klare oplossing. Zo werkt het niet helaas. Wat wel werkt is dat we gaan onderzoeken hoe het komt dat “jouw moeten” een grote rol speelt. Daarvoor onderzoeken diepgaand wanneer het speelt, hoe vaak, in welke omstandigheden etc. Vaak is bewustwording al inzichtgevend om stappen te kunnen maken om er beter mee om te gaan. Als we de rode draad gevonden hebben, kunnen we gaan kijken naar vaardigheden die je kunt leren, of naar actiestappen die je kunt zetten om ervan af te komen.

Ok, 1 klein tipje dan. Maak het in ieder geval bespreekbaar, deel je gedachten van “het moeten” dat helpt. Maar wil je meer doen om ervan af te komen, neem dan vrijblijvend eens contact op om te kijken of we met een aantal coachsessies jouw “last van het moeten” kunnen verhelpen en of coaching iets voor jou is. In een intakegesprek leg ik je vrijblijvend en gratis uit hoe het werkt. Het intakegesprek duurt meestal een uurtje en kan op mijn coach locatie in Amsterdam of online worden gehouden.