100 to-do’s, een gevoel dat het je niet lukt? Geen nood! Er is een oplossing… ook voor jou

Vandaag had ik een coachsessie met een onverwachte cliënt: mijn vrouw, Victorien.

Victorien, ondernemer

Als eigenaar van de Fashion Styling Academy (Angel Fashion Academy), waar ze mensen opleidt tot Sustainable Personal Stylist, is ze een succesvolle zelfstandig ondernemer. Hoewel de academy goed draait, neemt de druk altijd toe tegen de zomermaanden, wanneer het nieuwe opleidingsjaar nadert. Haar grootste zorg is of er voldoende nieuwe studenten zich aanmelden voor de opleiding die in september start. Het zijn ondernemerszorgen waar ze mee worstelt, maar jaar na jaar heeft ze een volle opleiding gehad, zelfs tijdens de uitdagende coronaperiode. Zijn haar zorgen dan ongegrond? Misschien wel, misschien niet.

Onderzekerheden

Ondernemen betekent risico’s nemen, voortdurend alert blijven op wat er in de markt gebeurt, en blijven innoveren en vernieuwen. En dat doet ze, en behoorlijk goed als ik er objectief naar kijk. Toch overweldigen haar onzekerheden haar. Komt het wel goed? Zullen mensen haar weten te vinden? Is haar content duidelijk genoeg? Moet ze haar aanbod uitbreiden? Is de prijs juist? Vinden studenten de opleiding wel interessant? Het zijn belangrijke vragen om bij stil te staan, maar als die gedachten de overhand nemen en je onzeker maken, belemmeren ze je aanzienlijk en veroorzaken ze stress en onmacht. Kortom, ze zorgen voor een rotgevoel. Ik noem ze overtuigende gedachte.

Overtuigende gedachte

En ik herken dat gevoel direct, natuurlijk omdat ik mijn vrouw door en door ken. Aan haar houding, uitstraling en mate van ontspanning zie ik de overtuigende gedachte “het lukt me niet” steeds sterker worden. Herkenbaar? En wetende dat het haar gedachten zijn, want als ik objectief naar haar bedrijf en successen kijk, haar vernieuwingen en acties die ze heeft ondernomen, haar netwerk en de positieve beoordelingen van de opleiding, zie ik alleen maar positiviteit en succes. De kracht van overtuigingen is echter groter dan je denkt. In reactie op de gedachte dat het niet lukt, gaat ze nog harder werken, nog meer to-do’s opschrijven, en alles moet goed en snel af zijn. Het resultaat? Een enorme berg werk, tijdsdruk en stress. Haar controlestrategie van “harder werken” lijkt de oplossing voor haar overtuiging “het lukt me niet,” maar is helemaal niet behulpzaam.

Gelukkig ben ik haar man, niet haar coach. Normaal gesproken coach ik haar niet. Ik ben gewoon haar man die eerlijk zegt wat ik denk, wat de oplossing is, of wat ze moet doen. Dat ze niet zo moet zeuren en moet stoppen met die onzekerheid. Maar dat werkt niet, en ongevraagd advies geven is al helemaal geen optie (daar schrijf ik binnenkort nog een andere blog over). Maar vanochtend vroeg ze me om hulp. Tijd om mijn coachpet op te zetten en een coachsessie te doen.

overtuigende gedachte

overtuigende gedachte

Gevraagde hulp

We begonnen met het inzichtelijk maken van haar doel. Wat wil ze eigenlijk, en wanneer? Is het doel realistisch en wanneer is het doel bereikt? Alleen deze vraag is al zeer verhelderend. Het geeft duidelijkheid om te weten wat je doel is en wanneer je het wilt bereiken. Ik wilde haar laten voelen wat het betekent als het doel bereikt is, dus liet ik haar op haar doel staan. “Wat voel je hier?” Het blijft voor mij als coach iedere keer weer bijzonder om te zien hoe cliënten, door op een vel papier met een tekst te gaan staan, direct echt en diep van binnen gaan voelen en vertellen wat het voor hen betekent. Hoewel er overtuigingen van vreugde, rust en succes waren, merkte ik ook obstakels op die naar boven kwamen. De gedachte “het lukt me niet” begon sterker te worden. Tijd om daar dieper op in te gaan. Wat is het precies? Wat komt er allemaal naar boven? Wat zijn de obstakels? En daar verscheen een hele lijst met to-do’s, en alles moest snel af…

Een snelle analyse van al die punten gaf haar al snel inzicht. Veel van de punten waren helemaal niet belangrijk om haar doel te bereiken, hadden geen prioriteit en waren niet de moeite waard om je druk over te maken. “Weg ermee,” zei ik tegen haar. Ze moest die punten apart leggen voor later, in een la. Wat er overbleef waren concrete punten die echt kunnen bijdragen aan haar doel. Daarmee moet ze aan de slag.

Prioriteiten stellen

 

Mini-doelen

Ik noemde de overgebleven to-do’s mini-doelen of stappen in de richting van het doel. We bespraken de mini-doelen één voor één: waren de doelen duidelijk, helder (meetbaar), haalbaar en realistisch? Wat zijn de feiten? Waar ligt de behoefte? Wat zou de oplossing zijn en welke actie is daarvoor nodig? Het is een eenvoudig coachmodel dat iedereen zelf kan toepassen om complexe zaken te verhelderen en van probleem tot oplossing te komen. Het hoofddoel en de mini-doelen schreef ze op een groot vel papier, ruw gepland in de tijd met een startpunt en eindpunt. Het resultaat? Een helder doelen- en stappenplan, gewoon op een vel papier, handgeschreven, niet per se mooi, maar wel uiterst effectief. Mijn vraag aan haar was wat dit haar heeft opgeleverd. Haar antwoord was rust, inzicht, duidelijkheid, heldere stappen en prioriteit. “Ik heb weer overzicht, het is haalbaar, en ik kan mijn planning hierop aanpassen.” En dat is precies wat ik wil horen als coach: rust, duidelijkheid, heldere stappen en concrete acties.

Ze is opgelucht, heeft overzicht en haar prioriteit is helder. Zaken die er niet toe doen, verstoren haar niet meer. Ze richt zich op de dingen die er echt toe doen. Een wereld van verschil met een uur eerder…

Wat heel belangrijk is om niet te vergeten, is jezelf te belonen voor de behaalde resultaten! Niet alleen voor het behalen van het doel, maar met name voor de stappen die je zet richting het doel. Elke afgeronde stap is een succes, ongeacht of het hoofddoel wel of niet wordt bereikt. De weg ernaartoe is net zo, zo niet belangrijker dan het einddoel.

Ik zet mijn coachpet weer af en kreeg als bedankje een kop koffie. Ik vroeg haar of ik een blogpost mocht schrijven over deze sessie, omdat ik dit soort situaties vaak tegenkom in mijn coaching en ik graag wil laten zien hoe ik mensen met enkele eenvoudige stappen direct meer rust kan laten vinden en afstand kan laten nemen van hun “overtuigingen”.

Herken je deze situatie en wil je er iets aan doen? Wil jij ook rust in je hoofd en voorkomen dat je alleen maar harder gaat rennen? Neem dan contact met me op. Vaak kunnen we met slechts één of enkele sessies al grote stappen zetten om meer rust te vinden in jouw ondernemerschap.

Groet,

Willem

Dank aan Victorien!

Ontdek wat coaching jou kan opleveren.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Kom langs in de coachstudio of boek een online sessie.