Afstand nemen van de gedachte onzekerheid, oefen zelf

Onzekerheid. Afstand nemen van je gedachten

Zelfoefening: Defuseren van de gedachte onzekerheid

Introductie:
Onzekerheid kan een belemmerende gedachte zijn die ons ervan weerhoudt om vol vertrouwen stappen te zetten in ons leven. Gelukkig kunnen we met een eenvoudige oefening genaamd “defuseren” de grip van onzekerheid op onze gedachten verminderen en ruimte creëren voor zelfvertrouwen. Hieronder vind je een stapsgewijze zelfoefening die je kunt gebruiken om onzekerheid te defuseren.

Stap 1: Bewustwording
Neem een moment om je bewust te worden van de gedachten van onzekerheid die in je opkomen. Merk op wanneer deze gedachten de kop opsteken en welke specifieke situaties of triggers dit veroorzaken. Schrijf een paar van deze gedachten op om ze duidelijk te identificeren.

Stap 2: Erkenning en acceptatie
Besef dat onzekerheid normaal is en dat iedereen er weleens last van heeft. Erken dat deze gedachten slechts gedachten zijn en geen absolute waarheid. Accepteer dat onzekerheid een menselijke reactie is op uitdagende of onbekende situaties.

Stap 3: Defuseren
Neem een van de specifieke gedachten van onzekerheid die je hebt opgeschreven en stel jezelf de volgende vragen:
– Is deze gedachte behulpzaam of belemmerend voor mijn groei en ontwikkeling?
– Hoe zou ik me voelen en handelen als ik deze gedachte niet zou geloven?
– Zijn er andere manieren om naar deze situatie te kijken die meer ondersteunend zijn?

Stap 4: Herformulering
Herformuleer de gedachte van onzekerheid in een neutralere of positievere vorm. Bijvoorbeeld, als de gedachte is: “Ik ben niet goed genoeg om deze presentatie te geven”, kun je het veranderen naar: “Ik ben bereid om te leren en te groeien door deze presentatie aan te pakken.”

Stap 5: Zelfcompassie en positieve bekrachtiging
Wees vriendelijk voor jezelf en herinner jezelf eraan dat je niet perfect hoeft te zijn. Geef jezelf positieve bekrachtiging en erken je inzet en groei. Bijvoorbeeld, zeg tegen jezelf: “Ik ben moedig en veerkrachtig, en ik kan mijn onzekerheid overwinnen.”

Stap 6: Actie
Neem kleine stappen om je onzekerheid uit te dagen. Doe dit stap voor stap, op een tempo dat voor jou comfortabel is. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je jezelf blootstelt aan situaties die je normaal gesproken vermijdt vanwege onzekerheid. Houd daarbij je hergeformuleerde gedachten in gedachten en wees open voor nieuwe ervaringen.

Herhaal deze oefening telkens wanneer gedachten van onzekerheid opkomen. Na verloop van tijd zul je merken dat je onzekerheid beter kunt defuseren en dat zelfvertrouwen sterker wordt.

Onthoud dat deze oefening tijd en oefening vergt, dus wees geduldig en mild voor jezelf tijdens dit proces van groei en ontwikkeling.

Veel succes!

 

Ps. Het erkennen dat onzekerheid en zelfvertrouwen te maken hebben met je innerlijke “ikken” of je gedachten is best een abstract iets. Tijdens mijn coachsessies gaan we daar vaak iets dieper op in, zodat je bewust bent van wat er gebeurt en hoe het werkt. De oefening zoals ik hier beschrijf helpt je met het bewust worden van je verschillende gedachten. Door die erkenning kan je beter sturen op die gedachten en er meer afstand van nemen. Wil je hier dieper op ingaan, boek dan een afspraak dan leg ik je precies uit hoe het werkt en wat ik voor je kan doen.

Willem van Duuren
CoachNu
Business- en Personal coaching

Geschreven doorWillem van Duuren

Ook interessant om te lezen

Stress & Burn-out coach Roberto Gutierrez

“𝐄𝐯𝐞𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫𝐬𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞𝐧” 𝐑𝐨𝐛𝐞𝐫𝐭𝐨 𝐆𝐮𝐭𝐢𝐞𝐫𝐫𝐞𝐳; 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐬𝐬 & 𝐁𝐮𝐫𝐧-𝐨𝐮𝐭 𝐜𝐨𝐚𝐜𝐡 In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren. (Bron TNO) Stress & Burn-out is een van de grootste factoren voor het hoge...

Lees meer

Verhoog werkgeluk met coaching

Week van het Werkgeluk Hoe coaching bijdraagt aan hoger werkgeluk Van 25-29 september is het de Week van het Werkgeluk. In deze week is er veel aandacht voor de vitaliteit en het verhogen van het werkgeluk van werknemers. Een mooi initiatief dat inmiddels...

Lees meer

Hoe verhoog je het werkgeluk van jouw medewerkers?

Werkgeluk Naast alle initiatieven die je al neemt als werkgever om je medewerkers te ondersteunen in hun werkgeluk is het aanbieden van coaching een waardevolle investering. Ik heb het zelf ervaren als coach in de coachpool van HEMA. Een blije medewerker presteert...

Lees meer

De waarde van een coach in jouw bedrijf

Toen ik naast mijn rol als Unit Director bij HEMA ook toetrad tot de interne coachpool, ontdekte ik de enorme waarde van een bedrijfscoach. Inmiddels ben ik zelfstandig coach, vanuit mijn missie om coaching mainstream te maken.  De coachpool was beschikbaar voor...

Lees meer

0 Comments

0 reacties