Coachend leidinggeven. Lastig? #2

Is coachend leidinggeven het moeilijkste van alles? Veel leidinggevenden worstelen er mee. Coachend leidinggeven is lastig. Wat is het eigenlijk en waarom is het soms zo lastig?

Als leidinggevende heb je verschillende rollen. Je bent manager, leider en coach. Maar wat zijn de verschillen en wanneer ben je wat? Hier worstelen veel leidinggevende mee.

Een leider enthousiasmeert het team en draagt en deelt de waarden van de organisatie. De leider is ook diegene die het team inspireert en motiveert om de doelen behorende bij de bedrijfsstrategie te behalen. De leider kent de missie en visie van het bedrijf en zorgt ervoor dat het team deze begrijpt en volgt.

De manager richt zich op het behalen van de doelstellingen, komende uit de bedrijfsstrategie. De manager vertaalt deze in concrete doelen en stuurt het team hier op aan, meet de resultaten en stuurt bij wanneer dat nodig is.

De coach is gericht op ontwikkeling, stuurt het team aan op zelfontwikkeling en oplossend vermogen.

Coach, leider of manager?

Welke rol neem je nu eigenlijk aan als leidinggevende? Is het coach, leider of manager? Welke rol je aanneemt hangt van veel omstandigheden af. De kunst is deze omstandigheden goed te kunnen analyseren en de juiste rol te kiezen. Coachend leiderschap gaat onder andere over het kiezen van de juiste rol. Vannuit coachend leiderschap wil je als coach zoveel mogelijk de medewerker of het team zichzelf laten ontwikkelen. Je laat als het ware de verantwoordelijkheid volledig bij het team of medewerker liggen. Je stuurt niet bij en geeft geen instructies. Veel leiders hebben hier moeite mee. Het loslaten vraagt nogal wat. Gaat het wel goed, wat als er fouten gemaakt worden? Kunnen ze het wel? Allemaal vragen die leiders verleiden snel in te grijpen en direct te gaan managen. Wanneer je als leider gaat bijsturen en instructies gaat geven, belemmer je de ander direct in de ontwikkeling. Je remt de zelfontwikkeling af en in het ergste geval neemt de verantwoordelijkheid bij de medewerker af. Deze valkuil komt vaak voor in de dagelijkse praktijk. Als leider wil jij natuurlijk je resultaten halen. Meestal is het ook zo dat jij als leider de meeste ervaring hebt en dus precies weet hoe jouw medewerkers het moeten doen. De neiging om in te grijpen ligt constant op de loer.

Welke rol kies je?

Wanneer je coachend leiding geeft is bewust kiezen voor rollen enorm belangrijk. Wanneer je merkt dat medewerkers niet doen wat je van ze verwacht, vraag je dan af of de strategie, missie, visie wel duidelijk is. Verplaats je dan in de manager rol om dat te verduidelijken. Veel leidinggevende vallen te vaak in de valkuilen die bij het coachend leidinggeven horen. Vaak is een persoonlijke valkuil hiervan de oorzaak, bijvoorbeeld wanneer je het als leider lastig vindt tegen je medewerker te zeggen dat de resultaten niet goed zijn, of je ziet gedrag dat je eigenlijk niet wil zien, maar durft dat niet te zeggen.

Wil je je als manager verder ontwikkelen, of loop je tegen issues aan in het dagelijks leiding geven dan is coaching voor jou een goede oplossing. Een coach kan jou helpen je verder te ontwikkelen op het vlak van leiderschap.

Tip: Coachend leidinggeven is oefenen, oefenen, oefenen

Coaches geven eigenlijk geen tips, maar in dit geval toch eee tipje. Er zijn heel veel boeken over coachend leiderschap en ik raad alle leidinggevende aan zoveel mogelijk boeken te lezen over coachend leiderschap. Daarmee bouw je heel veel inzicht op over verschillende situaties die je vast gaat herkennen. Dat helpt jou enorm wanneer je aan de slag gaat met coachend leidinggeven. Je herkent daardoor de valkuilen sneller. Een fijn boek om te lezen is “no-Nonsense Leidinggeven” van Nadia van der Vlies. Een heerlijk pragmatisch boek dat je er ook lekker bij kunt pakken en waar zinvolle oefeningen helder staan beschreven.

Heb je meer behoefte aan informatie over coachend leidinggeven, of wil je zelf aan de slag met coachend leidinggeven, neem dan even contact met me op.

Is coachend leidinggeven het moeilijkste van alles? Kijk ook dit filmpje van Simon Sinek eens.

coachend leidinggeven

Ontdek wat coaching jou kan opleveren.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Kom langs in de coachstudio of boek een online sessie.