Waarom is personal coaching ook iets voor jou?

Willem Van duuren Algemeen, alle berichten

Waarom is personal coaching ook iets voor jou? Personal coaching is nuttig voor mensen die ergens last van hebben en daar vanaf willen. Dat is een nogal ruim begrip, dus ik zal je wat voorbeelden geven. Herken je jezelf daarin, dan kan ik je helpen met een aantal personal coaching sessies. Zo simpel is het eigenlijk.

Herken je de volgende situaties:

Je wilt je krachtiger voelen in gesprekken met bepaalde personen bijvoorbeeld op je werk. Je wilt je minder klein voelen. Je wilt wel assertief reageren, maar die andere persoon lijkt krachtiger, heeft meer overtuigingskracht. Jij voelt je letterlijk kleiner worden. In gesprekken met die persoon neem je je voor te zeggen wat je wil zeggen. Na het gesprek ontdek je weer “shit, ik heb niet gezegd wat ik eigenlijk had willen zeggen” Herken je dat? Wees gerust, dit komt heel vaak voor. Wat er precies gebeurt leg ik je graag uit in het coach-gespek. Het heeft te maken met de posities “ouder-volwassen-kind” in coaching ook wel O-V-K genoemd of transactionele analyse. Het gaat daarbij niet eens zozeer om de ander, maar meer om jou. Jouw gedachten en jouw gedrag daarbij. Ga maar na wat er gebeurt, misschien denk jij wel “ik ben ok, jij bent niet ok of ik ben niet ok, maar jij bent wel ok” In de coach-sessie gaan we daar verder op in. In een persoonlijk coach-gesprek kijken we wat er nu eigenlijk gebeurt, wat je voelt en denkt. We werken als het ware aan een stuk bewustwording. Daarna kunnen we kijken naar vaardigheden die je kunt ontwikkelen en acties die je kunt ondernemen.

Je wilt meer rust vinden en een betere balans vinden. Je bent continu aan het rennen en vliegen om alles maar geregeld te krijgen. Je komt niet of nauwelijks toe aan rust. Herkenbaar? Ik kom dit heel vaak tegen in coachsessies. Van moeders en vaders die alsmaar aan het rennen zijn om de dingen te regelen. Voor de kinderen, het huishouden, familie en vrienden. Alles moet altijd maar perfect zijn, zonder jouw hulp lukt het niet en als iets niet af is is er geen ontspanning. Als je hier last van hebt en het eigenlijk anders zou willen, plan dan een of meerdere coachsessies in. Bij dit soort coachvragen kijken we naar jouw doel. Hoe zou je het eigenlijk liever willen? Wat veroorzaakt nou eigenlijk dat streven om alles altijd maar goed te regelen of op orde te hebben? Kortom we analyseren wat er gebeurt. Als dat helder is, gaan we kijken naar oplossingen. Het komt vaak voor dat mensen die hier last van hebben bepaalde gedachten moeten loslaten om meer vrijheid en rust te kunnen creëren. Met verschillende oefeningen kunnen we daar verder op inzoomen, zodat het loslaten van bepaalde gedachten makkelijker wordt.

Meer in balans komen

Je wilt minder snel boos worden of niet in conflict komen wanneer anderen boos op je reageren. Je bent snel geïrriteerd of wordt boos wanneer anderen anders reageren dan je verwacht. In dit soort gesprekken raak je de draad kwijt, wordt je boos en heb je achteraf spijt. Soms blijft je boosheid bestaan. Je vindt de situatie onterecht. Dit soort situaties hebben veel te maken met hoe je reageert op bepaalde dingen, met name de wijze van communicatie. Wanneer iemand boos op je is of geïrriteerd reageert, roept dat bepaalde gevoelens bij je op. Welke dat zijn kunnen we in een coach-gesprek verder onderzoeken, maar waar het om gaat is hoe je dan reageert. Jij bepaalt namelijk (jij kiest) hoe je reageert. Het is een mix van empathie, assertiviteit en de positie die je kiest. In verschillende coach-sessies kunnen we verder onderzoeken wat er precies gebeurt en op welke vlakken jij je kunt ontwikkelen om hier beter mee om te gaan. Ik doe veel oefeningen tijdens de sessies, oefeningen die jou helpen nieuwe vaardigheden te leren om er beter mee om te gaan.

In je kracht komen

Je wilt keuzes kunnen maken. Herken je dat je het soms lastig vindt om keuzes te maken? Geen nood. Keuzes maken is ook best lastig. Bijvoorbeeld wanneer je overweegt een andere baan te gaan zoeken. Dit soort keuzes hebben vaak veel consequenties die je niet goed kunt overzien. Wordt ik wel blij van een andere baan, zal ik wel een andere baan vinden, ga ik genoeg verdienen, is het wel een leuk bedrijf met leuke collega’s, hoe zit het met de reisafstand etc etc. Op veel dingen kan je vooraf niet antwoorden. Toch kunnen we in een coach-sessie met verschillende oefeningen redelijk snel meer inzicht creëren in de keuze die jij wil maken. In de sessie “bewandelen” we letterlijk jouw keuze opties. Het klinkt raar, maar ik laat je als het ware de keuze opties beleven. Deze oefeningen geven jou meer inzicht in wat je werkelijk wil bereiken en maakt dat je een overwogen keuze makkelijker kunt maken. Het “keuze-dilemma” kunnen we prima in een of twee coach-sessies doen. Heb jij moeite met het maken van een keuze, plan dan een of twee sessies met mij in.

Keuzes maken

Nog veel meer mogelijkheden. Deze voorbeelden zijn slechts enkele situaties waarin personal coaching jou kan helpen beter om te gaan met lastige situaties. Heb jij andere situaties of last van dingen waar je iets aan wilt veranderen en wil je weten of ik je daarbij kan helpen? Mail of bel me dan even dan leg ik je uit wat ik voor je kan doen en hoe. Het is goed te weten dat voor ieder coach-traject of losse sessie ik altijd een vrijblijvend intake gesprek plan. Daarin maken we nader kennis en kun jij al je vragen stellen. Na het intake gesprek kun je besluiten of je en coach-traject wilt starten of niet. Het intake gesprek duurt een uurtje en is altijd gratis.

Over mij. Nu ik zo’n 30 jaar actief ben ik het bedrijfsleven in verschillende mooie managementfuncties bij prachtige bedrijven zoals Olympus en HEMA, zie ik de echte waarde van goed leiderschap. Goed leiderschap komt met de jaren, het is dat moment waarop je je ineens realiseert dat je alleen succesvol kunt zijn, wanneer je jouw team zo kunt ondersteunen dat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Dat leiderschap vraagt om coaching vaardigheden. Vaardigheden waar je best wat ondersteuning in kunt gebruiken. Na een bedrijfsopleiding coachend leidinggeven, realiseerde ik mij dat mijn grootste succes in al die jaren het aansturen van mijn teams is geweest. Dat is ook wat de zakelijke successen heeft bepaald in al die jaren. Een gemotiveerd team met mensen die leren van hun fouten en bereid zijn te veranderen. Dat heeft me geïnspireerd om me verder te verdiepen in het coachen en een professionele opleiding coaching te gaan volgen. Mijn doel als coach is mensen te helpen met het duidelijk stellen van hun (leer) doelen, de stappen te bepalen die nodig zijn om te veranderen en samen die stappen te doorlopen en de juiste keuzes te maken.
De enige persoon die iets kan veranderen, dat ben je zelf. Ik help je daarbij. Willem van Duuren – erkend/bevoegd NOBCO coach.

Willem van Duuren
Willem van Duuren
Volg en like CoachNu