Online coaching een handige uitkomst in deze periode.

Willem Van duuren alle berichten, CoachNu nieuws

Online coaching is een handige uitkomst in deze periode van het Covid-19 virus. Deze tijd vraagt veel van ons allemaal. Ten aanzien van werk, de situatie thuis en de mogelijke zorgen die we allemaal hebben.

Juist nu spelen er allemaal zaken die anders lopen dan je had bedacht. De uitdagingen zijn groter dan normaal omdat ons ritme verstoord kan zijn. Ik kan je op verschillende vlakken ondersteunen met die veranderingen of nieuwe uitdagingen in deze stressvolle periode. Waar ik normaliter fysiek coach, biedt online coaching een handige uitkomst in deze periode.

Of het nu gaat om persoonlijke situaties waar je tegen aanloopt bijvoorbeeld de druk door een andere werkbalans of thuiswerken, of dat je misschien je baan bent kwijt geraakt, met online coaching kunnen we hetzelfde bereiken als met het fysiek coachen. Natuurlijk is het minder persoonlijk, zit je weer achter een scherm en is de verbinding soms wat hakkelig. Maar dat maakt allemaal niet zoveel uit, zolang ik jou kan helpen om je doelen te bereiken. Wil je meer informatie over de mogelijkheden tot coaching neem dan even contact met me op.

Voorbeelden van online coaching:

  • Persoonlijke coaching, alles loopt anders dan gepland. Hoe ga ik daarmee om?
  • Loopbaan coaching, ik ben mijn baan kwijt. Wat nu?
  • Business coaching, mijn bedrijf in problemen, hoe ga ik daarmee om?

Hoe werkt het?

Het coachen online gaat via ZOOM een videoconference tool. Het werkt heel eenvoudig. Zoom kan je installeren op de computer. Voorafgaande aan de coachsessie krijg je van mij een link waarmee je kunt inloggen op de coachsessie.

online-coaching-een-handige-uitkomst-in-deze-periode
online-coaching-een-handige-uitkomst-in-deze-periode

Wat kan allemaal?

Alles! Het maakt niet uit. Ook met coachen online kunnen we alles doen wat we normaal ook doen. Soms vraagt het wat creatieve oplossingen, ik zal er een paar noemen;

Goede voorbereiding

Het is handig wanneer je een online sessie gaat doen om een rustige plaats in huis te zoeken waar je met je computer, laptop of telefoon kunt beeldbellen. Het is prettig te werken me een hoofdtelefoon (liefst draadloos) zodat je ook vrij van je computer kunt bewegen. Een hoofdtelefoon helpt voor goede verstaanbaarheid en minder omgevingsgeluid.

Check de verbinding

Check een paar minuten vooraf de verbinding. Start iets eerder op, zorg voor een drankje en check de verbinding door in te loggen. Soms zijn er nog wat instellingen nodig om bijvoorbeeld je beeld of geluid goed te zetten. Bij een nieuw programma kan het zijn dat je even de knopjes moet vinden, het is fijn als alles werkt wanneer je de sessie begint.

Tijdens de sessie

Alles gaat zoals het normaal ook gaat. In het begin is het even wennen met name het luisteren, spreken en onderbreken van gesprek is wat anders dan normaal omdat je minder non-verbale communicatie hebt. Voor de rest kan alles! De coach kan je bijvoorbeeld vragen een oefening te doen. In dat geval kan het zijn dat je even wat papier of post-it nodig hebt en een pen/stift. De coach zal je altijd vooraf aangeven wanneer dat nodig is.

Voice dialogue oefeningen en ervaar je doel

Ook andere oefeningen kunnen we gewoon online doen. Waar normaal de coach bepaalde zaken faciliteert, doe je het nu alleen zelf. Bij een voice dialogue oefening kan het zijn dat je bijvoorbeeld een extra stoel nodig hebt of een krukje. Als de coach zo’n oefening wil doen, zal hij dat ook vooraf melden en anders zoeken we een creatieve oplossing.

Maak je eigen notities

Net als in een gewoon coach gesprek, is het handig dat jij je eigen notities maakt. Je hoeft niet altijd in de camera te kijken, probeer je gewoon comfortable te positioneren en geneer je niet om notities te maken.

Afleiding, pauzes

Natuurlijk vraagt coaching online ook wat aanpassingen. Meestal ben je in dit soort sessies gewoon thuis, terwijl je in een fysiek coach traject of bij de coach bent of op een andere locatie. Het kan dus zijn dat je onverwacht gestoord wordt in je gesprek. Bijvoorbeeld om dat er een pakketje wordt afgeleverd. Probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen, maar voel je niet bezwaard het gesprek te onderbreken. Niets is zo vervelend als weten dat er iemand aan de deur staat terwijl je in gesprek bent. Je concentratie is dan toch weg, dus het is echt handiger even de deur open te doen.

Email, notificaties uitzetten

Om zo min mogelijk afgeleid te worden, kun je het beste je email notificaties en andere notificaties uitzetten. Het is gewoon vervelend wanneer al die meldingen tijdens je gesprek op het scherm komen te staan. Zet je telefoon even op niet storen.

Scherm delen

Het komt niet vaak voor, maar technisch is het mogelijk om je scherm te delen. Je kunt dan documenten samen bekijken. Dat kan handig zijn en hoewel meestal de coach deze functie zal gebruiken om bijvoorbeeld een model of oefening uit te leggen, is het handig om te weten dat wanneer je deze functie wilt gebruiken de ander dus jouw scherm en de inhoud daarvan kan zien. Check dus even vooraf welke schermen je open hebt staan en sluit schermen en programma’s die je niet nodig hebt.

Privacy

Is het veilig om online sessies te doen? Ja, het is veilig. Het is wel van belang altijd een nieuwe link voor het inloggen te gebruiken. De coach zal je telkens opnieuw uitnodigen met een nieuwe link. Deel deze link niet, maa gebruik hem alleen zelf. Zorg ervoor dat je bewust uitlogt na de sessie, dan ben je er zeker van dat je verbinding is verbroken en je camera niet actief meer is.

Volg en like CoachNu