Coachend leiding geven, het moeilijkste van alles?

Willem Van duuren alle berichten, CoachNu nieuws

Is coachend leiding geven het moeilijkste van alles? Veel leidinggevenden worstelen er mee. Coachend leiding geven is lastig. Wat is het eigenlijk en waarom is het soms zo lastig?

Als leidinggevende heb je verschillende rollen. Je bent manager, leider en coach. Maar wat zijn de verschillen en wanneer ben je wat? Hier worstelen veel leidinggevende mee.

Een leider enthousiasmeert het team en draagt en deelt de waarden van de organisatie. De leider is ook diegene die het team inspireert en motiveert om de doelen behorende bij de bedrijfsstrategie te behalen. De leider kent de missie en visie van het bedrijf en zorgt ervoor dat het team deze begrijpt en volgt.

De manager richt zich op het behalen van de doelstellingen, komende uit de bedrijfsstrategie. De manager vertaalt deze in concrete doelen en stuurt het team hier op aan, meet de resultaten en stuurt bij wanneer dat nodig is.

De coach is gericht op ontwikkeling, stuurt het team aan op zelfontwikkeling en oplossend vermogen.

Welke rol neem je nu eigenlijk aan als leidinggevende? Is het coach, leider of manager? Welke rol je aanneemt hangt van veel omstandigheden af. De kunst is deze omstandigheden goed te kunnen analyseren en de juiste rol te kiezen. Coachend leiderschap gaat onder andere over het kiezen van de juiste rol. Vannuit coachend leiderschap wil je als coach zoveel mogelijk de medewerker of het team zichzelf laten ontwikkelen. Je laat als het ware de verantwoordelijkheid volledig bij het team of medewerker liggen. Je stuurt niet bij en geeft geen instructies. Veel leiders hebben hier moeite mee. Het loslaten vraagt nogal wat. Gaat het wel goed, wat als er fouten gemaakt worden? Kunnen ze het wel? Allemaal vragen die leiders verleiden snel in te grijpen en direct te gaan managen. Wanneer je als leider gaat bijsturen en instructies gaat geven, belemmer je de ander direct in de ontwikkeling. Je remt de zelfontwikkeling af en in het ergste geval neemt de verantwoordelijkheid bij de medewerker af. Deze valkuil komt vaak voor in de dagelijkse praktijk. Als leider wil jij natuurlijk je resultaten halen. Meestal is het ook zo dat jij als leider de meeste ervaring hebt en dus precies weet hoe jouw medewerkers het moeten doen. De neiging om in te grijpen ligt constant op de loer. Wanneer je coachend leiding geeft is bewust kiezen voor rollen enorm belangrijk. Wanneer je merkt dat medewerkers niet doen wat je van ze verwacht, vraag je dan af of de strategie, missie, visie wel duidelijk is. Verplaats je dan in de manager rol om dat te verduidelijken. Veel leidinggevende vallen te vaak in de valkuilen die bij het leidinggeven horen. Vaak is een persoonlijke valkuil hiervan de oorzaak, bijvoorbeeld wanneer je het als leider lastig vindt tegen je medewerker te zeggen dat de resultaten niet goed zijn, of je ziet gedrag dat je eigenlijk niet wil zien, maar durft dat niet te zeggen.

Wil je je als manager verder ontwikkelen, of loop je tegen issues aan in het dagelijks leiding geven dan is coaching voor jou een goede oplossing. Een coach kan jou helpen je verder te ontwikkelen op het vlak van leiderschap.

Is coachend leiding geven het moeilijkste van alles? Kijk ook dit filmpje van Simon Sinek eens.

Volg en like CoachNu