Hoe werkt coaching

Willem van Duuren – Geaccrediteerd coach | NOBCO

Nobco coach

Coaching is een gestructureerd proces waarbij een coach individuen helpt om hun doelen te identificeren, obstakels te overwinnen en hun persoonlijke en professionele ontwikkeling te bevorderen. Het is een samenwerkingsverband waarbij de coach de cliënt ondersteunt door middel van doelgerichte gesprekken, reflectie en actieplanning.

Maar hoe werkt coaching nu echt?

De definitie van coaching is mooi beschreven, maar wat is het nu echt? Het klopt dat coaching een gestructureerd proces is dat in een bepaalde volgorde wordt uitgevoerd. Het begint allemaal met het formuleren van een doel, een doel dat positief geformuleerd is en waar je naartoe kunt bewegen.

Positief doel. Waar wil je naartoe bewegen?

Wanneer je merkt dat je ergens last van hebt of tegenaan loopt en dit je in de weg staat, kun je overwegen naar een coach te gaan. Met ergens last van hebben bedoelen we mentale last, iets dat jou weerhoudt om te doen of te bereiken wat je voor ogen hebt. Denk bijvoorbeeld aan; “Je zorgt meer voor anderen dan voor jezelf, je merkt dat dit je uitput” “Je vindt het lastig om nee te zeggen, omdat je dan denkt dat de ander jou niet aardig vindt” “Je merkt dat je het lastig vindt je uit te spreken over je gevoel, waardoor anderen snel over jou heenlopen”

Dit zijn maar enkele voorbeelden natuurlijk. In coaching spreken we ook liever niet van “datgene waar je last van hebt” maar over “datgene dat je wil bereiken” kort samengevat, je zet datgene waar je last van hebt om in een doel wat je wil bereiken. “Ik wil beter nee kunnen zeggen, zodat ik meer rust ervaar” ” Ik wil meer voor mezelf zorgen dan voor de ander”

Hoe start je een coachtraject.

Heb je een doel voor ogen en wil je aan de slag om dat doel te bereiken? Dan ben je klaar om naar een coach te gaan. Je zoekt een coach die je aanspreekt en boekt een eerste kennismaking. Die kennismaking is belangrijk om uit te vinden of je een klik hebt met je coach. Je gaat een intensieve samenwerking aan in vertrouwen. De coach zal je veel vragen stellen over jouw doel, datgene waar je tegenaan loopt en waar je naartoe wil bewegen. Ook zal de coach jou vertellen hoe het zit met privacy en wat je kunt verwachten. Na deze kennismaking, ook wel intake genoemd, besluit je of je een traject wil starten.

hoe werkt coaching

De eerste coachsessie

Een coachtraject bestaat uit een gestructureerd proces. Kort samengevat gaat om het creëren van bewustwording, het ontwikkelen van vaardigheden en het nemen van acties. 

Met bewustwording bedoel ik dat we onderzoeken wat er nu eigenlijk gebeurt als je ergens last van hebt, of wat je in de weg staat om jouw doel te bereiken. In de eerste coachsessie zal het gesprek met name verdiepend zijn op dat onderdeel. Wanneer doet het zich voor, wat voel je dan, hoe uit dit zich, wat lukt er dan niet, wat doet dat met je en in welke omstandigheden komt het voor. Soms gaan we wat dieper in op het verleden, herken je het issue van vroeger of is het juist iets van nu. Waar het om gaat is dat je bewust wordt wat er eigenlijk aan de hand is.

Om bewustwording te creëren zal ik je veel vragen stellen, soms zetten we oefeningen in om het duidelijk te krijgen. Het hangt een beetje af van de coachmethode die we inzetten hoe de structuur er precies uit ziet. Ik coach met TA (Transactionele Analyse), ACT (Acceptance Commitment Therapy) Systemisch, NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) Voice Dialogue (Het begrijpen van verschillende stemmen / ik-en) en Oplossingsgerichte coaching. Welke methode ik inzet is niet zo spannend en soms gebruik ik verschillende methodes als het relevant kan zijn.

Vaardigheden ontwikkelen

Voor het creëren van bewustwording zijn soms meerdere sessies nodig. Wanneer de bewustwording is bereikt kan de volgende fase uit het traject worden gestart. Soms kunnen we direct werken aan het nemen van actiestappen richting het doel, dus direct daadwerkelijk aan de slag gaan, maar soms is het goed te kijken of je nog bepaalde vaardigheden kunt leren voordat je direct de stap zet naar actiestappen. Een voorbeeld:

 

Wanneer je het lastig vindt om nee te zeggen, en het duidelijk is geworden waarom dat zo is, zal je bij een  actiegerichte stap direct in de praktijk vaker nee moeten gaan zeggen. Dat kan natuurlijk een mooie praktijkoefening zijn om het jezelf aan te leren, maar het kan ook nuttig zijn eerst te kijken op welke manier je het beste Nee kunt zeggen. Dat noemen we het ontwikkelen van vaardigheden, waarmee je leert hoe je bijvoorbeeld meer empathisch Nee kunt zeggen zonder je daarbij bezwaard te voelen. In de regel is het proces dus gericht op Bewustwording – Vaardigheden – Actie.

 

 

Actiestappen zetten

Is de bewustwording in beeld, zijn de vaardigheden op orde? Dan ben je klaar voor het zetten van actiestappen richting je doel.

 

In deze fase ga je gericht aan de slag om stappen te zetten richting je doel. Dit is ook de fase die het meest uitdagend is, want hier ga je met je inzicht en vaardigheden onder je arm aan de slag om jouw doel binnen te halen. Deze fase is ook de “exposure” fase. Een fase die spannend is, zeker wanneer je voor het eerst dingen gaat doen die je voorheen niet deed. Maar oefening baart kunst. Hoe vaker je dingen doet, des te makkelijker zal het worden. Je bent aan het leren, Deze fase noemen we ook we de exposure fase, je wordt blootgesteld aan datgene dat je voorheen niet durfde of deed. In deze fase is het ook goed om je vorderingen bij te houden, zodat je ziet wat het je oplevert en welke successen je hebt bereikt. Het is tevens ook de laatste stap uit je coachtraject, Het doel van de coaching is dat je met de inzichten en vaardigheden die je hebt ontwikkeld zelfstandig zonder je coach je actiestappen gaat zetten.

 

Afscheid van je coach

Een coachtraject heeft altijd een eindpunt. Gemiddeld duurt een coachraject 6 tot 8 sessies. Daarna neem je afscheid van je coach. Het doel is immers dat jij zelf de verantwoordelijkheid neemt om zonder coach je doelen te bereiken. Natuurlijk kun je afspreken dat je nog eens een afspraak maakt om te bespreken hoe de vorderingen gaan en of er nog andere zaken zijn waar je aan wil werken.

kennismaken
Willem van Duuren

Over mij

Mijn achtergrond is commercie en management. Met mijn jarenlange ervaring als bevoegd coach, ondernemer en als senior manager in topposities bij verschillende grote bedrijven zoals HEMA ondersteun ik jou met mijn coaching op persoonlijke of zakelijke doelen. Ik weet welke uitdagingen managers, ondernemers, CEO’s hebben en wat het betekent om altijd onder druk te staan en te streven naar maximaal resultaat. Met die ervaring help ik jou je doelen te bereiken, No-Nonsense en to the point.

Tegen welke uitdaging loop jij aan? Laat het me weten.

Willem.

https://www.linkedin.com/in/willemvanduuren/

“Yes! ik heb weer overzicht in mijn to-do! Zo fijn! Ik liep ontzettend tegen mezelf aan, maar met een paar meetings heb ik weer een helder overzicht! Wat superfijn !!!

Eigenaar trainingsbureau, Anoniem

“Willem was erg betrokken, geïnteresseerd, open en motiverend, dat zeker vertrouwen heeft gewekt. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik meer uit de coaching sessies heb kunnen halen dan ik van tevoren had bedacht.”

CEO – businesscoaching traject, Anoniem

“Willem kon erg goed observeren en signaleren waar mijn doelen lagen. Dit controleerde hij bij mij ook en hij nam de tijd om hierover te spreken en hiermee te oefenen. Hij hielp mij bij de stappen die ik kon nemen om mijn doelen te bereiken. Hij gaf mij goede tips en oefeningen die voor mij heel erg verhelderend werkte, mij bewust maakte en ervoor zorgde dat ik goed aan de slag kon met mijn doelen.”

Manager -Personal coaching traject, Anoniem

“Ik heb heb dit als heel positief ervaren. Willem is een fijn persoon om mee te praten, hij luistert goed en weet precies hoe hij mij in beweging krijgt. Het inzicht dat ik heb opgedaan, heeft me geholpen om assertiever te worden en meer nee te kunnen zeggen. Ik zou Willem zeker aanbevelen.

Retail manager -Personal coaching traject, Anoniem

“Ik heb enorm veel geleerd over mij eigen leiderschap. Mijn valkuilen heb ik goed in zicht en merk nu al dat meer rust heb doordat ik beter zaken bij anderen kan neerleggen, zonder dat ik het zelf oppak. Ik heb 5 sessies gedaan en die zijn me heel goed bevallen. Thanks Willem!”

Marketingmanager – Personal coaching traject, Anoniem

“Na 3 jaar ondernemen zat ik een beetje vast en zocht naar hulp van iemand die mij nieuwe inspiratie kon geven. We hebben mijn plannen opnieuw bekeken. Willem heeft mij geholpen de dingen die echt belangrijk meer aandacht te geven en groter te maken, dat geeft me veel rust. Mijn nieuwe plannen staan alweer klaar en ik ga met goede energie aan de slag.”

Eigenaar modewinkel – Businesscoaching traject, Anoniem

“Na mijn vertrek bij mijn bedrijf waar ik 8 jaar heb gewerkt wist ik even niet wat ik wilde gaan doen. Daarom heb ik een loopbaan traject gevolgd. Met het inzicht dat ik heb opgedaan, ontdekte ik dat ik eigenlijk iets heel anders wilde gaan doen. Daarvoor hebben we een plan gemaakt. In mei ben ik begonnen als zelfstandig communicatieadviseur en heb mijn eerste opdrachten binnen.”

Zelfstandig communicatieadviseur – Loopbaan traject, Anoniem

“Good listening, nice person, good location. Being new in Netherlands, Willem helped me to find my way!”

Consultant SAAS – Personal coaching traject, Anoniem

“Als CEO is gewoon fijn om met een coach te werken. Willem is mijn sparringspartner en samen met hem deel ik uitdagingen, om mezelf scherp te houden. Dat doe ik nu al bijna een jaar en dat bevalt mij uitstekend!”

CEO – Personal coaching, Anoniem

Natuurlijk loop je bij het volgen van je droom ook tegen lampen. Een coach die je ondersteunt is daarom onmisbaar. Zó ontzettend bedankt Willem. Je stimuleert me en geeft me vertrouwen””

Sebastiaan Wubbe

Eigenaar , Today is Amazing

Geaccrediteerd coach
Erkend en bevoegd personal coach
Coachfinder

Hoe werkt coaching, hoe ik werk

We starten met een persoonlijke kennismaking. Ik vertel je over mijn werkmethode en jij over jouw doel. Deze kennismaking is gratis. Plan direct in.

Doel helder? Mooi. We bespreken samen welk coachpakket voor jou het beste past.

We zien elkaar op een vaste frequentie fysiek in mijn studio (mijn voorkeur) of online. Tussendoor kun je mij altijd bellen. No-nonsense.

Lifecoach voor jou

Lifecoach voor jou & je werknemers

Lifecoach voor jou & je droombaan

Inhoud