CoachNU rubriek

Coachnu rubriek vraag en antwoord coaching

Wil jij weten wat coaching voor jou kan doen? Heb jij last van iets, persoonlijk of in je zakelijke werkomgeving en wil je weten of coaching jou daarbij kan helpen? Voor veel mensen is de stap om naar een coach te gaan een hele stap. Wat is het nu precies, hoe werkt het en wat kan ik er mee. Ik begrijp dat. Daarom introduceer ik de Coachnu rubriek. Met deze handige online tool kan jij jouw vraag aan mij stellen. Ik bekijk jouw specifieke vraag en geef daar een algemeen antwoord op. Daardoor krijg jij een beter beeld wat coaching voor jou kan betekenen.

Hoe werkt het?

Stel jouw vraag in de Coachnu rubriek vraag en antwoord coaching met behulp van het vragenformulier. Beschrijf je vraag helder en zo uitgebreid mogelijk. Jouw vraag is anoniem, je geeft alleen je voornaam op of als je dat niet wil verzin je een pseudoniem. Ik bekijk jouw vraag en plaats deze met een antwoord in de rubriek. Dat is openbaar, dus hou er rekening mee dat je je vraag anoniem beschrijft dus noem geen namen van anderen.

Hou na het insturen van jouw vraag de rubriek in de gaten om het antwoord te lezen. In de rubriek kom je ook andere vragen en antwoorden tegen die jou meer inzicht geven in wat coaching voor jou kan betekenen.

  Coachnu rubriek vraag en antwoord coaching

  Is coaching aftrekbaar van de belasting?

  Ja. Coaching is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomsten belasting. Check hiervoor altijd de laatste informatie bij de belastingdienst. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/mag-ik-mijn-studiekosten-aftrekken

  Ik weet wat ik wil maar het lukt me steeds niet mijn doel te bereiken.

  De vraag die hier speelt draait in eerste instantie of je doel lonkend genoeg is. Hoe graag wil je je doel bereiken en is je doel realistisch? Als het antwoord daarop ja is, kunnen we gaan kijken wat het is dat je steeds blokkeert om je doel te behalen. Ik stel je daarover vragen om een beeld te krijgen. Wat doe je, wat denk je en wat voel je? Als we een goed beeld hebben kunnen we kijken wat je kunt doen om je doel te bereiken. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan vaardigheden, dus wat kun je leren om stappen te kunnen zetten, of wil je in actie komen en bepalen welke stappen je concreet kunt gaan zetten.

  Mijn medewerker komt niet in actie, ik heb het gevoel dat ik steeds alles zelf moet doen.

  Dit is een wat bredere vraag, want dat kan verschillende oorzaken hebben. Waarschijnlijk gaat het hier om het geven en nemen van verantwoordelijkheid. De vraag is hier hoe jij verantwoordelijkheid geeft aan je medewerker. Een veel voorkomende valkuil van managers of leidinggevende is het overnemen van verantwoordelijkheid. Je schiet bijvoorbeeld al snel in de “hulp” stand bij lastige zaken. Prima, maar realiseer je dan op dat moment dat je de verantwoordelijkheid van de medewerker overneemt, met als gevolg dat deze “lui” wordt. Je zet de medewerker door het aanbieden van jouw hulp in de stand afwachten in plaats van actie. Hoe dat precies werkt en hoe je dat kunt voorkomen kunnen we nader onderzoeken op basis van een aantal sessies coachend leiderschap.

  Ik heb het gevoel dat ik steeds maar van alles moet en daardoor kom ik niet tot rust

  Dit is een veelgestelde vraag. Wanneer je continue het gevoel hebt dat je van alles moet kan dat veel stress opleveren. In dit geval kunnen we gaan kijken wat dat gevoel van “steeds van alles moeten” precies is en waar het vandaan komt. Een mooie methode om het nader te onderzoeken is de Voice Dialogue. Met deze gesprekstechniek “interview” ik jouw persoonlijkheid die alsmaar van alles moet. Op een speelse wijze kijken wat wat deze persoonlijkheid wil en waartegen deze jou beschermt. Vaak speelt een vorm van perfectionisme een rol. Met deze techniek krijg jij een beter beeld van wat er gebeurt en hoe je daarmee kunt omgaan, zodat je er minder of geen last meer van hebt.

  Ik zoek een nieuwe baan, maar heb geen idee wat ik echt wil

  Een nieuwe baan zoeken is best lastig. Vaak ben je geneigd om te zoeken naar een baan die past bij je ervaring. Maar is dat wel wat je wil? Dat je veel ervaring hebt in een bepaalde baan, wil nog niet zeggen dat dit is wat je eigenlijk wil. Een loopbaan coach traject helpt jou uit te vinden wat nu eigenlijk je talenten zijn en waar je passie ligt. De uitkomst van een loopbaan coach traject is voor veel mensen een openbaring. In een aantal sessies (meestal 5) onderzoeken we jouw talenten, je passie en vorm je een strategisch plan om jouw droombaan te gaan zoeken. Vaak komen tijdens de loopbaan trajecten ook punten naar voren op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Je wilt bijvoorbeeld sterker overkomen in sollicitatiegesprekken. Dat kunnen we dan meteen meenemen in de coachsessies en bijvoorbeeld wat gesprekken oefenen.